Skip to content →

Orgue de Montserrat

La Basílica de Montserrat és un dels punts del nostre país on més es prodiga la música d’orgue degut a la quantitat i qualitat de la litúrgia que s’hi celebra des de fa segles amb una nissaga de monjos organistes i compositors que des de el segle XVI han anat bastint musicalment les celebracions i generant un gruix important de composicions on l’orgue solista o acompanyant té un paper destacat.

Paral·lelament aquest temple ha disposat de diversos orgues en diferents estils i ubicacions segons la necessitat de cada època. El nou orgue monumental que es va inaugurar l’any 2010 respon a la necessitat d’un gran instrument apte per l’intens acompanyament litúrgic que allà es celebra diàriament i també per la interpretació de tot el repertori organístic, que sona tan en celebracions com als concerts del reconegut Festival Internacional que es celebra cada estiu.

Tant pel seu disseny com pels seus recursos, es tracta d’un orgue d’estil contemporani, amb una fesomia basada en l’orgue català: ubicat al lateral de la nau, amb cos major i cadireta, i tubs majors als laterals de la caixa, un orgue monumental amb una caixa de 13,5 metres d’alçada i façana de 16 peus. Disposa de 4.242 tubs en 63 registres distribuïts entre 4 manuals i pedal, és d’accionament mecànic des de la consola de l’orgue o elèctric des de la consola del presbiteri.

Es un instrument caracteritzat per una sonoritat amplia, diversa, amb sons de gran profunditat, i solucions ben originals com una gran cadireta de 16 registres sota l’organista, caixes expressives de gran eficàcia, registres peculiars com el 32 peus ubicat sobre el sostre, una flauta travessera de batalla o un joc de campanetes a la corona de l’orgue.