Skip to content →

Orgue de la Catedral de Solsona

 

La catedral de Santa Maria de Solsona compta amb un magnífic orgue, que malgrat conservar bona part els seus elements originals està molt lluny de donar el rendiment adequat, degut a  la manca d’una intervenció en profunditat.

Tan sols la importància patrimonial d’aquest instrument ja justifica una intervenció, es tracta del darrer gran orgue històric de Catalunya que queda per restaurar però el creixent interès per l’orgue per part de la societat, l’activitat cultural amb festivals com l’AIMS han tornat a posar sobre la taula la necessitat de restaurar l’orgue de la catedral.

Tant el Bisbat encapçalat pel Bisbe Xavier Novell, el Capítol Catedral encapçalat pel seu degà Mn. Lluis Grifell, com diverses entitats i persones de la població de Solsona van impulsat la Comissió de l’orgue de la Catedral de Solsona, entitat que ha demanat diversos projectes de restauració, sent escollit el mestre orguener Albert Blancafort per dur a terme aquesta recuperació.

 

L’orgue de la catedral de Solsona és un instrument excepcional per moltes raons:

Perquè és el darrer gran orgue d’escola catalana que es va construir i l’únic que falta per restaurar.

Perquè és un dels únics orgues històrics catalans amb sonoritats romàntiques i barroques en el mateix instrument, amb el que es podrà accedir a un gran ventall d’obres organístiques.

 

L’orgue de la catedral de Solsona disposa de 41 registres i 3.174 tubs distribuïts en tres teclats manuals i un pedal .

Es obra del prestigiós orguener Gaietà Vilardebó que el va construir l’any 1853, al mateix espai i aprofitant elements d’orgues anteriors construïts pels orgueners Boscà y especialment la nissaga dels Bordons, mestres orgueners originaris de Solsona. Una posterior ampliació a mans de Juan Florenzano en va remarcar el caràcter romàntic.

La restauració d’aquest orgue, es fonamenta en mantenir l’instrument amb la disposició que ha arribat als nostres dies, fent un demuntatge, revisió i si escau restitució de totes les peces emprant materials i tècniques de l’època de construcció.